Ladakh Alchi Institute

“GOED ONDERWIJS VOOR ALLE KINDEREN, RIJK OF ARM…..”

Hoe het begon
Al in 2004 richtte Morup Dorjay het Ladakh Alchi Institute (LAI) in zijn geboortedorp Alchi (Ladakh) op. Er was een grote behoefte aan goed onderwijs voor de kinderen uit de afgelegen gebieden rondom Alchi. De kwaliteit van het overheidsonderwijs was slecht en de omstandigheden ver beneden peil. Toen Morup Dorjay zijn plannen om een school te starten bekend maakte, schonken de inwoners van Alchi hem een groot stuk grond. Met de financiële hulp van PranaPlanet werden de eerste klaslokalen gebouwd. Het LAI was een feit!

Het begon klein maar is inmiddels uitgegroeid tot een gerenommeerde school in de wijde omgeving van Alchi. De missie van Morup is nog steeds hetzelfde: goed onderwijs voor alle kinderen, rijk of arm…..

Het LAI en Morup Dorjay
Het LAI is een privéschool met een gedreven directeur, voor kinderen in de leeftijd van 3 tot 14 jaar uit Alchi en de verre omgeving.

Morup Dorjay was 20 jaar lang leraar op zowel rijksscholen als privéscholen in India. Daarnaast was hij inspecteur van onderwijs in India. In die functie zag hij dat op de rijksscholen kwalitatief slecht en erg vrijblijvend onderwijs werd gegeven. Nog geen 10% van de kinderen op de rijksscholen behaalde het niveau van de vastgestelde norm. Voor Morup was dit de aanleiding om in zijn dorp Alchi het LAI op te richten. Met als doel hooggekwalificeerd onderwijs voor alle kinderen.

De school begon met een klein groepje van 14 leerlingen. Inmiddels telt de school maar liefst 160 leerlingen. Van deze leerlingen worden 57 leerlingen, uit arme gezinnen, gesponsord via het project Individuele Sponsoring. Het aantal ouders dat hun kind graag naar het LAI ziet gaan, groeit nog ieder jaar.

Link voor brief directeur LAI school.