Over Ladakh

Ladakh met de hoofdstad Leh is het ‘Land van Aanpassen’ en de meest afgelegen en noordelijkste provincie van India. Leh ligt op 3.500 meter hoogte en op ongeveer twee uur rijden van het dorpje Alchi. Hier is het Ladakh Alchi Institute gevestigd, de school die PranaPlanet heeft opgebouwd en al ruim 20 jaar ondersteuning krijgt van sponsorgiften.

Klimaat
Ladakh is in geen enkel opzicht te vergelijken met de meer drukke en chaotische delen van India. Het landschap is niet alleen woest, kaal, bergachtig en droog, het gebied heeft ook een grimmig klimaat. Het aantal millimeters regen dat er jaarlijks valt, is vergelijkbaar met die van de Sahara woestijn. Tussen half oktober en half juni zijn de passen onbegaanbaar door grote hoeveelheden sneeuw. Hierdoor is Ladakh in die periode van de buitenwereld afgesloten. Dan is Lakdah alleen met een vliegtuig bereikbaar.

De Ladakhi’s
De Ladakhi ‘s zijn cultureel nauw verwant aan hun Tibetaanse buren. Zij volgen hetzelfde Tibetaans boeddhisme. Met de prachtige flora en fauna en de stilte en pracht van de Himalaya wordt Ladakh ook wel Klein Tibet genoemd. De meeste Ladakhi ‘s zijn boeren. Zij leven van de schamele opbrengst van hun kleine stukken grond. Naast akkerbouw is veeteelt een belangrijke bron van inkomsten. Op de hogere delen waar geen gewassen groeien, grazen de yaks, geiten en schapen. In de loop van de tijd hebben de bewoners van dit ruige gebied ontdekt wat er zoal nodig is om te overleven in een landschap waar nauwelijks leven mogelijk is. De begrippen verdraagzaamheid en samenwerking staan hier dan ook hoog in het vaandel.

Cultuur

De hele streek van Ladakh staat bekend om haar verscheidenheid aan traditionele ambachten. De traditie van artistiek vakmanschap in Ladakh is eeuwenoud. Alle ambachtelijke producten, zoals geweven stoffen, wierook en kralen van de streek zijn afkomstig van de lokale bevolking. Dans en muziek zijn altijd onderdeel van de lokale feesten.