Over Ladakh

Ladakh, ‘het land van de passen’, ligt in de noordelijkste provincie van India. Ladakh is de meest afgelegen regio van India. De hoofdstad van Ladakh is Leh. Deze stad ligt op 3500 meter hoogte. Op ongeveer 2 uur rijafstand van Leh ligt het dorpje Alchi. Daar is het Ladakh Alchi Institute gevestigd, de school die PranaPlanet heeft opgebouwd en nog steeds ondersteunt met de sponsorgiften.

Klimaat
Ladakh heeft geen enkele gelijkenis met het drukke en chaotische deel van India. Het landschap is woest, kaal, bergachtig en droog. Ladakh heeft een grimmig klimaat. Het aantal millimeters regen dat er jaarlijks valt, is vergelijkbaar met die van de Sahara woestijn. Tussen half oktober en half juni zijn de passen onbegaanbaar door grote hoeveelheden sneeuw. Hierdoor is Ladakh van de buitenwereld afgesloten. Alleen met een vliegtuig is Ladakh dan bereikbaar.

De Ladakhi’s
De bevolking, de Ladakhi ‘s, zijn cultureel nauw verwant aan hun Tibetaanse buren. Zij volgen hetzelfde Tibetaans boeddhisme. Met de prachtige flora en fauna en de stilte en pracht van de Himalaya, wordt Ladakh ook wel Klein Tibet genoemd.
De meeste Ladakhi ‘s zijn boeren die leven van de schamele opbrengst van hun kleine stukken grond. Naast de akkerbouw is veeteelt belangrijk. Op de hogere delen waar geen gewassen groeien, grazen de yaks (runderen), geiten en schapen. De mensen hebben in de loop der tijden ontdekt wat er nodig is om te overleven in een landschap waar nauwelijks leven mogelijk is. De begrippen verdraagzaamheid en samenwerking staan dan ook hoog in het vaandel.

Cultuur
De hele streek van Ladakh staat bekend om de verscheidenheid van traditionele ambachten. De traditie van artistiek vakmanschap in Ladakh is zeer oud. Alle ambachtelijke producten, zoals geweven stoffen, wierook, kralen van de streek zijn afkomstig van de lokale bevolking. Dans en muziek zijn altijd onderdeel van de lokale feesten.